2012-04-13

Byggnads varslade på fredagen om stridsåtgärder.
Om inget avtal träffas träder dessa i kraft onsdag den 25 april.


Formellt säger Byggnads upp kollektivavtalet för byggnadsplåtslageri, ventilationsarbeten, plåtbearbetning samt avtalet som rör VVS- och kylarbeten.
Främst handlar det om att få bort beordrandet av dygnetruntberedskap vilket Svenskt Näringsliv har satt stopp för på central nivå.

På sin hemsida skriver Byggnads också att de kräver att anställda ska slippa tvånget att jobba övertid och dessutom att lärlingar ska få högre lön.
Det varsel som lades på fredagen, den 13 april, berör omkring 1 200 medlemmar vid 14 företag, däribland företag som Bravida och YIT i olika län runt om i Sverige.

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter

Köper tillbaka Goodtech

Huvudägaren Rolf Tannergård köper tillbaka den svenska delen av Goodtech . Grunden i den nya verksamheten, som kommer att verka under varumärkena Eitech och Inac, blir därmed tidigare El & Industrimontage-koncernen. Tannergård startade El&industrimontagekoncernen 1994. Den fusionerades 2010 med norska Goodtech ASA.

Uppgång på byggmarknaden

Bostadsinvesteringarna stiger under 2015 och 2016 tack vare den höga nyproduktionstakten. Uppgången på byggmarknaden är bred och såväl lokal- som anläggningsinvesteringar ökar. Det visar en ny konjunkturprognos från Sveriges Byggindustrier. Utvecklingen i världsekonomin går gradvis framåt och Sverige får en fortsatt god tillväxttakt 2016.
Feature_N_MoS_2293.JPG

Fann stora brister i elsäkerheten

Elektrikerförbundets skyddsombud anmälde ett företag till Elsäkerhetsverket. Under skyddsronderna vid Mall of Scandinavia såg man konstiga installationer gjorda av ett franskt elföretag. I anmälan till Elsäkerhetsverket konstateras en rad brister. Vi vet inte om det är elektriker som gjort installationerna. Vi har inte kunnat tala med dem.

Ombyte och lunchrum bland kablar och damm

Inga omklädningsrum, inga lunchrum och ett företag utan behörig installatör. Det var de största problemen, när El-ettans regionala skyddsombud tog initiativ till skyddsronder vid färdigställandet av butiker i det stora köpcentret Mall of Scandinavia. De regionala skyddsombuden inom El-ettan la upp en delvis ny strategi för sitt arbete under hösten.
R CI Forsmark SFR oversiktsill2_webb

Den svenska kärnkraftens kyrkogård

För ett halvt sekel sedan startade Sveriges första kärnkraftsreaktor för kommersiell produktion av el. Ännu har inte det avgörande beslutet klubbats om slutligt förvar av det högaktiva radioaktiva avfallet. Enligt planerna ska avfallet förseglas djupt nere i urberget i norra Uppland vid Forsmark.
joe_hill_1914.jpg

Sörj ej – organisera er! 100 år sen Joe Hill avrättades

Den 19 november har det gått 100 år sedan Joe Hill avrättades. Nu uppmärksammas det bland annat av att Bo Widerbergs film om fackföreningsledaren visas på Folkets hus runt om i landet. En ny bok om Joe Hill har också kommit. Det var en 23-årig ung man som 1902 landsteg i New York. Han hette Joel Emmanuel Hägglund och kom från Gävle, tillsammans med sin bror Paul.
Doha

Facken byggs underifrån i Qatar

REPORTAGENu börjar ett försiktigt bygge av fackliga organisationer i Qatar, trots att det är förbjudet. För de flesta migrantarbetarna så är vardagen oerhört tuff. Kontroll, enormt låga löner, många som avlider. Förändringsprocessen går oerhört sakta.     För fem år sedan togs beslutet att den lilla gulfstaten Qatar skulle få arrangera fotbolls-VM 2022.
Feature_Urban_Pettersson1-TN.jpg

”Det finns en lönsamhet hos elföretagen”

Det är deras bedömning om deras bransch och deras villkor. Så kommenterar Elektrikernas förhandlingschef Urban Pettersson det avtalskrav som industriförbunden presenterade i början av november. Före jul hoppas han att Elektrikerförbundet och de andra 6F förbundet kan vara klara med en analys och kunna presentera gemensamma avtalskrav. Det är arbetshypotesen, säger Pettersson.

Byggnadsarbetare omkom vid fall från byggställning

En 54-årig byggnadsarbetare omkom vid en byggarbetsplats i Bergshamra i norra delen av Stockholm på onsdagen.     Polisen kallades till platsen vid 10.30 på onsdagsförmiddagen. Mannen ska ha ramlat från en byggställning ner i en container och skadat sig så allvarlig att han avlidit. Exakt hur olyckan skett är oklart.

Inriktningen för 2016 avgörs på CR-möte

Den 25 november samlas Elektrikerförbundets centrala representantskap, CR, i Stockholm. Bland frågorna märks val till LO-kongressen, beslut om hur stora medlemsavgifterna ska vara samt budget och handlingsplan för kommande år. Mötet med representantskapet, CR, är ett av årets två möten. På dagordningen står beslut inför arbetet 2016 på olika nivåer.
Feature_Amerikansk_fotboll_1.jpg

Niklas är tung nyckelspelare i landslaget

REPORTAGE Det är som snabb schack med fysisk kontakt. Så vill Niklas Johansson beskriva Amerikansk fotboll. Bara 24 år gammal är han fyrfaldigt svensk mästare, flerårig landslagsman och i år även med i laget som vann Champions league i somras. Vi fick ha poliseskort när vi vann Champions league mot hemmalaget i Belgrad.
gamla kraftstationen Deje jörgen lind

Jörgen Lindh om bruksortens storhetstid: ”Det var mycket folk här förr”

reportageEtt modernt vattenkraftverk, 100 år av kraftverkshistoria och ett modernt kulturcentrum. Så kan man beskriva en viktig del av den lilla värmländska bruksorten Deje. Samtidigt som industrin har minimerats och Fortum outsorcat verksamheten, så expanderar kulturinslagen bland gamla generatorer.
Foto: Tomas Nyberg

Industrifacken kräver 2,8 procent

nyheter    Facken inom industrin kräver 2,8 procent i löneökning för sina medlemmar i ett-åriga avtal. Vad övriga fack kommer att kräva återstår att se när det nu inte finns någon LO-samordning att ta hänsyn till.

Rönnebergas vd avskedad

Idag har Rönneberga Konferens HB avskedat sin vd med anledning av vad som framkommit vid den internutredning som genomförts och nu är klar. Rönneberga kursgård på Lidingö ägs av flera fackförbund, bland annat Elektrikerförbundet. För en tid sedan rapporterade TT om att en idrottsklubb ska ha bott och ätit på kursgården utan att betala.

Det blir en spännande höst och vår i avtalsrörelsens tecken

Ledare Min första ledare som förhandlingschef vill jag inleda med att säga vilken ära jag känner att det är att ha fått detta uppdrag. För mig är att vara förhandlingschef ett tudelat uppdrag. Dels att förvalta, men också att utveckla avtalen i takt med vår omvärld.