2012-04-13

Byggnads varslade på fredagen om stridsåtgärder.
Om inget avtal träffas träder dessa i kraft onsdag den 25 april.


Formellt säger Byggnads upp kollektivavtalet för byggnadsplåtslageri, ventilationsarbeten, plåtbearbetning samt avtalet som rör VVS- och kylarbeten.
Främst handlar det om att få bort beordrandet av dygnetruntberedskap vilket Svenskt Näringsliv har satt stopp för på central nivå.

På sin hemsida skriver Byggnads också att de kräver att anställda ska slippa tvånget att jobba övertid och dessutom att lärlingar ska få högre lön.
Det varsel som lades på fredagen, den 13 april, berör omkring 1 200 medlemmar vid 14 företag, däribland företag som Bravida och YIT i olika län runt om i Sverige.

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter
Feature_Mikael_Pettersson_2.JPG

Flera åtgärder diskuteras

Det här är allvarligt. Nånstans brister det med elsäkerheten. Det säger Mikael Pettersson, som jobbar med utbildningsfrågor på Elektrikernas förbundskontor. Han berättar att man diskuterat uppgifterna från Göteborgs både i ECY-yrkesnämnden och i ETG Sveriges styrelse. Alla tycker det är mycket allvarligt. Vi har inte fått några rapporter om något liknande tidigare.
Feature_Mikael_Sjostrom.jpg

Oroande fakta – många elever jobbar med spänning på praktiken

Nästan en tredjedel av eleverna får jobba med spänning på. Flera drabbas av strömgenomgång, men få uppsöker läkare. Det konstateras i en första enkät bland 175 elever på skolor i Göteborgsområdet. Det började med att en lärare berättade att en elev fått ström genom kroppen på sin praktik, berättar Mikael Sjöström.
Feature_DSC07986.JPG

Livaktiga diskussioner på CR-möte

Ett livaktigt möte, menade flera ledamöter, när centrala representantskapet, CR hade sitt vårmöte på Runö i början av juni. Det blev debatter i flera frågor som hade att röra med förtroendevaldas ersättningar och avgifter. Centrala representantskapets vårmöte är en form av årsmöte, där man tar beslut om förra årets ekonomi och liknande.
Feature_N_Mall_o_S_1.jpg

Peab tar nya skyddsbeslut efter krav från AMV

Efter att Arbetsmiljöverket övervägt ett föreläggande mor Peabs verksamhet på bygget Mall of Svandinavia i Solna har Peab beslutat om nya riktlinjer. – Särskilda ronder på utrymningsvägarna två gånger per dag. Eventuellt material som hindrar utrymning ska omedelbart tas bort av underentreprenör. OM det inte sker ska vit utfärdas.
Feature_Patrik_Jansson_1.jpg

Uppmärksammat misstag blev en tankeställare

Han klättrade 20 meter upp på scenbygget i Kiruna utan säkerhetssele och det uppmärksammades av TV4. Det har påverkat min syn på skyddsfrågor. Det blir en tankeställare efter en sån där incident, säger skyddsombudet Patrik Jansson.     Musikbranschen var Patriks värld under ett tiotal år.
Foto: Tomas Nyberg

Ellevio ny ägare till Fortums elnät

Nu är utförsäljningen av Fortums elnätverksamhet helt klar. Det konsortium som köpt, betalade 60,6 miljarder kronor. Den nya ägarna av den svenska elnätsverksamheten är ett konsortium som består av de svenska pensionsförvaltarna Första AP-Fonden, 12.

Löfven diskuterar schyssta villkor i Bryssel

nyheter Social arbetsmarknad diskuteras i Bryssel i dag, torsdag 25 juni. Initiativet kommer från Sverige, statsminister Stefan Löfven säger till Europaportalen att han vill driva frågorna om fri rörlighet och social dumpning i EU. Mötet äger rum några timmar innan sommarens EU-toppmöte i Bryssel där alla medlemsländer stats- och regeringschefer träffas.
R-LG-6-Anders-Johansson-skruvar-elskap-B_webb

Yrkesskicklig elektriker sedan 37 år – enda skillnaden är att Anders är döv

I idylliska Söderköping vid Göta Kanal träffar jag och ombudsmannen Pontus Boström, elektrikern Anders Johansson och hans arbetskamrater. De håller på med elinstallationerna i den nya stationen för Räddningstjänsten. Ett jobb på cirka 1 900 timmar.   Anders har varit elektriker i 37 år.

Olyckor med strömgenomgång minskar

nyheterFem personer avled på grund av el under 2014. Dock inga yrkespersoner. Fortfarande är det strömgenomgång som är den vanligaste orsaken, men samtidigt kan man nu se en trend där andelen olyckor med strömgenomgång minskar.

Elektriker värst drabbade av nya asbestdöden

NyheterAsbest totalförbjöds i Sverige för mer än 30 år sedan, år 1982. Ändå var det 2013 långt fler som fick dödlig asbestcancer än de som omkom på sina arbetsplatser på grund av en olycka. Elektriker hör till de yrkesgrupper som är värst utsatta.
Feature_Gruppbild_tjejer.jpg

Tjejerna fick en egen förmiddag

För första gången vid en Elfacket-mässa var det ett speciellt tjejseminarium. Det var Örjan Borgström som träffade arrangörerna och tipsade att det finns ett nätverk, Elqvinnorna, berättar Katarina Berg, som höll i tåtarna för tjejträffen.   Elqvinnorna är ett nätverk på Facebook för tjejer i elbranschen.
Feature_EF_Johan_Ledin_och_Knut_martin_Breivik.JPG

Norge och Sverige jämngoda i el och tele

I samband med Elfack-mässan i Göteborg möttes Norges och Sveriges deltagare vid Yrkes-VM i Brasilien som arrangeras i mitten av augusti. Tävlingarna blev jämna och i båda grenarna blev det oavgjort.   Yrkes-VM är den tredje största internationella tävlingen efter OS och fotbolls-VM. I augusti är det dags igen och nu möts de tävlande i Sao Paulo.
Feature_Pris_Naturskyddsforeningen_1.JPG

Naturskyddsföreningen prisade innovatör

EnergyHub vann Naturskyddsföreningens innovationstävling för att spara energi i villor. Priset delades ut under Elfack.   Syftet med tävlingen var att få fram bra och innovativa lösningar för att villaägare ska spara energi och för att förenkla möjligheten att producera egen el.
Feature_Arbetsmiljo_kraft.jpg

Elektrikerförbundets seminarier på film

Vid Elektrikernas monter arrangerades några seminarier i aktuella frågor. Seminarierna som hade karaktären av samtal, handlade om nolltoleransen mot dödsolyckor, om jämställdhet, om avtalsfrågor, om att sätta fart på Sverige, om utbildning och om juristförsäkring är en klassfråga. För den som vill se samtalen i efterhand, så filmades de, och finns att hitta på Youtube.

En affär på minst 100 miljoner

22 000 besökare, 400 företag och 3 800 personer som jobbar på utställningarna. Mässan Elfack i Göteborg är en av de största fackmässorna i Norden. Exakt hur mycket som omsätts under veckan vet nog ingen. Någon har en gång beräknat att effekten på stan med hotell och restauranger motsvarar två Springsteenkonserter på Ullevi.