2012-04-13

Byggnads varslade på fredagen om stridsåtgärder.
Om inget avtal träffas träder dessa i kraft onsdag den 25 april.


Formellt säger Byggnads upp kollektivavtalet för byggnadsplåtslageri, ventilationsarbeten, plåtbearbetning samt avtalet som rör VVS- och kylarbeten.
Främst handlar det om att få bort beordrandet av dygnetruntberedskap vilket Svenskt Näringsliv har satt stopp för på central nivå.

På sin hemsida skriver Byggnads också att de kräver att anställda ska slippa tvånget att jobba övertid och dessutom att lärlingar ska få högre lön.
Det varsel som lades på fredagen, den 13 april, berör omkring 1 200 medlemmar vid 14 företag, däribland företag som Bravida och YIT i olika län runt om i Sverige.

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter
Feature_I_FGU_VK_10_Deltagare.jpg

”Jag trodde jag kunde en del”

Insänt/UddevallaDet sista steget i en förtroendemannautbildning som pågått i verksamhetskrets 10 under ett halvårs tid vid fyra tillfällen, är nu avklarat. Under denna period har deltagarna från klubbar och företag runt om i hela verksamhetskretsen fått diskutera en mängd olika ämnen.
Feature_Fb_IMG_0075.JPG

De tog hem bucklan för gott

INSÄNT/STOCKHOLMÅterigen träffades sex motiverade lag ute på Bosön för att göra upp om den åtråvärda titeln i El-ettan cup. Årets segrare blev Skanska lag 2, som därmed tog hem bucklan efter segrar tre år i rad.   Vädret var lite lynnigt denna dag. Det drog in lättare skurar under förmiddagen, vilket gjorde att vi flyttade in till inomhusplanen redan från första matcherna.

Några beslut från LO-kongressen i korthet

Det togs beslut om bland annat över 300 motioner vid LO-kongressen. Här är en del av besluten. LO-ledning Karl-Petter Thorwaldsson omvaldes som LO-ordförande, liksom avtalssekreteraren Torbjörn Johansson. Therese Guovelin, Hotell- och restaurang, valdes till ny förste vice ordförande och Berit Müllerström, Kommunal, till ny andre vice ordförande.

Kräver lagändring om allmän visstid i Las

LO ska verka för att regeln om allmän visstid tas bort ur Las. Det beslutade LO-kongressen i helgen efter en långdebatt Det var den fråga som tydligaste delade kongressombuden. På ena sidan stod industriförbunden, på den andra sidan stod bland annat Kommunal och Handels, ivrigt påhejade av bland annat Elektrikerna. – Vi måste visa solidaritet, säger elektrikern Joel Larsson.
Foto: Tomas Nyberg

”Det här är stort som fan”

En samlad kongress, säger flera av Elektrikernas ombud vid nyligen avslutade LO-kongressen. Samtidigt fanns det flera frågor där ombuden röstade ner LO-styrelsen, bland annat i frågan om hur man agerar mot lagregler om allmän visstid. – Det är ett paradigm-skifte i LO, säger Elektrikerna ordförande Jonas Wallin.

700 jobb bort på Caverion

Caverion har problem. Företaget förvarnar nu om att man vill minska antalet anställda i Norden med 700 personer. Halva minskningen, 350 tjänster, ska försvinna i Sverige, erfar Elektrikern.
Foto: Tomas Nyberg

Vita mössan på, vad händer sen

För tre år sedan mötte vi Gustav, Anders, André och Viktor första gången. De hade just börjat på elprogrammet vid Lugnetgymnasiet i Falun. De var försiktiga 16-åringar som inte visste riktigt vad som skulle vänta dem under gymnasietiden. För ett par veckor sedan tog de studenten. Jag ska göra vad som behövs. Inte hålla på med en massa i onödan.
Stefan Sundell

Stefan drabbades av strömgenomgång

Det är lätt att bli hemmablind. Mitt råd är att alltid göra som instruktionen säger och stressa inte. Det säger linjemontören Stefan Sundell från Funäsdalen vid Härjeåns nät, som åkte på en rejäl smäll med strömgenomgång uppe i en stolpe. Det hände vid en driftomläggning i Tänndalen i västra Härjedalen på fredagen den 10 juni.
Feature_N_Verktygstavla_2.jpg

Jörgen gjorde en riktig tavla

Elektrikern Jörgen Ohlsson tröttnade på trånga liftar med material och verktyg i drivor på golvet och utvecklade ett eget hjälpmedel. -Det är en verktygstavla för att hålla ordning på grejorna och slippa böja på ryggen 1000 gånger om dagen. Palergo kallar han sin uppfinning som är en portabel verktygstavla som du hänger på räcket i saxliften eller har med dig på andra jobb.
Feature_N_LO_Anton_Levein-TN.jpg

De här elektrikerna är med på LO-kongressen

På fredag startar LO-kongressen, som ska besluta vad organisationen ska arbeta med de närmaste fyra åren. Och vilka som ska leda LO. Valberedningen föreslår en LO-ledning där två kvinnor kommer in i ledningen.
Feature_Enk_1.jpg

”Mer än 70 procent hamnar i branschen”

Det är framtidstro hos eleverna på Westerlundska gymnasiet i Enköping. Elektrikern besökte skolan en dag när eleverna just fixat sitt yrkesprov. Enköping är en ganska liten stad, men närheten till storstäderna, gör eleverna optimistiska om ett jobb i framtiden. – Farmor tyckte vi behövde en elektriker i familjen. Så det var nog farmor som bestämde att jag skulle gå här.

Förslaget till ny LO-ledning

Nu presenterar LO:s valberedning förslaget till ny LO-ledning. Två nya, båda kvinnor, finns i förslaget. En enig valberedning föreslår följande personer till LOs ledning för de kommande fyra åren.

Full sysselsättning huvudtemat på LO-kongressen

17-20 juni är det LO 28:e kongress. En kongress som är tänkt handla om full syselsättning och lönebildning. På bordet ligger en mycket diger kongressrapport på 430 sidor. Den handlar om full sysselsättning, lönebildning och investeringar.

Elektrikerna varslar om strejk till stöd för Fastighets och Seko

Elektrikerna varslar om sympatistrejk för Fastighetsanställdas förbund och Seko med start den 17 juni. Varslen berör arbete på företag både inom Installationsavtalet och Kraftavtalet. – Att just lågavlönade städare inte ska få en bra löneökning är helt oanständigt, säger Elektrikernas ordförande Jonas Wallin.

Riksdagen sa ja till den nya ellagen

Riksdagen beslutade under onsdagen att anta förslaget till ny ellag. Den 1 juli 2017 kan den nya lagen vara verklighet. Efter att elsäkerhetsutredningen var klar i början på januari 2015, så gick först utredningen ut på remiss. Sen skrev regeringen ett förslag till lag som också den varit ute på remiss. Lagförslaget har också granskats av lagrådet.