2012-03-14

– Filmen är till för att upplysa om vad som skulle hända om Eio och Svenskt Näringsliv fick igenom sina tankar om hur man formar avtalsdumpning.
Det säger Pär Abrahamsson, hisselektriker och klubbordförande på Otis i Stockholm. Han är också producent för en lite annorlunda film om avtalsfrågorna.

Nu ligger en trailer ute på Youtube. Den behandlar några frågeställningar som Elektrikerförbundet ser som centrala i årets avtalsrörelse. Ett budskap som läggs fram på ett nytt sätt:
– Elektrikerförbundet är fortfarande kvar i aulan för att förmedla sitt budskap. Vi måste titta på medierna som finns för att få fram kunskap, säger Pär Abrahamsson.

Han är en av idégivarna till den två minuter korta trailern. Han arbetade fram idén med filmen.
– Förbundet gick på vår linje. Det intressanta är nu att allmänheten kan ta del av filmen och få förståelse för vad elektrikerna vill. De viktigaste punkterna vi tar upp är arbetsmiljön, löneuppgörelsen och elsäkerheten. Det är aktionladdat, säger Pär.

Han har själv ett produktionsbolag för film vid sidan om sitt elektrikerjobb. För filmen engagerade han några proffs och några amatörer för produktionen. Filmare, scenograf, skådespelare, och några musiker som spelar musik i en scen. Pär pekar på att det är många ungdomar som kommer in i elbranschen och möter den moderna avtalsdumpningen.
– Filmen speglar en ung kille som blir anställda av en oseriös arbetsgivare. Det blir obekväma arbetstider och killen kommer i konflikt med sin flickvän.

Frågan om elsäkerheten kommer upp när en familj tvingas fly från sin villa som börjat brinna på grund av dåliga elinstallationer.
– Den visar också på vad som händer om man inte kommer överens i avtalsrörelsen. Utan elektriker slocknar Sverige, säger Pär Abrahamsson.
Allt detta har Pär och hans team lyckats få in på en två minuters filmtrailer.
Vill ni se filmen kan ni klicka på spelaren här nedanför.

Per Eklund

 

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=ivfHYGlJGr0&w=450&h=300]

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Reportage

I kamp mot klockan under banvallen

Det är en kamp mot klockan. Exakt 22.30 på torsdagskvällen stängs tågtrafiken av. Då har arbetarna 78 timmar på sig att få klart hålet under järnvägsspåret och därefter trycka in det stora röret som ska leda Bällstaån under banvallen. 04.30 på måndag morgon ska tågen börja rulla igen. Det är knappt om tid.

Vibrationsskador: Bilade i nio månader i sträck

Han var lärling och ny på jobbet. Då sattes han att bila oavbrutet i nio månader. I dag, 22 år senare, har Johan Lagbrant opererat en av de skadade händerna och väntar på nästa operation. Men funktionen i händerna blir ändå aldrig som innan. Det var på 1990-talet och Johan Lagbrant var nykommen lärling på en firma i Uppsala.

Vibrationsskador: Händerna somnade under bilkörning

Han vaknade på nätterna av att händerna sov. Det gjorde rejält ont. Händerna somnade även när han körde bil. Till slut gick det inte längre. Peter Hjortskog har opererat båda handlederna, men händerna domnar fortfarande av vibrationer. I dag är Peter Hjortskog ombudsman i region Väst. Men han började arbeta som elektriker i Stenungsund i slutet av 1980-talet.

Vibrationsskador allt vanligare – lita inte blint på tillverkarnas uppgifter

Vibrationsskador är vår vanligaste arbetssjukdom. Arbetsgivaren ska se till att arbetet är säkert men maskinernas angivna vibrationsvärden är inte alltid tillförlitliga. Den vanligaste arbetssjukdomen i dag är vibrationsskador. Det är skador som drabbar människor för livet. De som mår sämst kan inte använda sina händer. Dessutom har de fruktansvärt ont.

En konferens för trygghet

I november samlades ett 30-tal skyddsombud från Västsverige på hotell Bohusgården i Uddevalla för konferens. Vad är det som är så svåårt? Rösten nästan spricker på det regionala skyddsombudet Daniel Lundblad där han står framme vid tavlan.

Bråda dagar för elektriker i Helsingborg

Det är kortslutning i rabatten. Elektriker Martin Nilsson felsöker, projektledare Jarl, Julle, Hjalmarsson och ledande montör Ulf Karlsson bistår så gott de kan. Det är tradigt när det inte funkar, konstaterar Martin Nilsson Vi står på den innergård som tillhör lägenhetsdelen i byggnaden Scala i centrala Helsingborg.

Validerarna är en snabbare väg till elektrikeryrket

.sg-popup-overlay-17, .

De räddar strömmen åt hundratals kunder

Snön hänger blöt och tung på grenarna i de djupa Dalaskogarna. Elmontörerna Per Westlund och Johan Karlgren kliver av fyrhjulingen och pulsar genom den meterhöga snön för att felsöka elledningarna i Falu energi och vattens elnät. Montörerna fick larmet direkt när de kom till arbetet klockan sju på morgonen. 203 abonnenter runt Sundborn är utan ström.

Omplacering ett alternativ när arbetet blir för tungt

Att arbeta i ett hantverksyrke och samtidigt vara gravid, det är en kombination många kvinnliga elektriker ställs inför. Om kroppen inte orkar med det vanliga arbetet ska arbetsgivaren om det är möjligt erbjuda andra lättare arbetsuppgifter. Något som fler arbetsgivare bör uppmärksammas på.

”Tjejer måste informeras bättre om elprogrammet”

Ida och Moa från Ulricehamns kommun är 16 år och har just börjat första året på elprogrammet vid Ållebergsgymnasiet i Falköping. Jag är inte rädd för att bli ensam tjej på jobbet, säger Ida och får medhåll av kompisen Moa: Man måste ha lite attityd, säger hon. De vill ha mer info på högstadiet för att locka fler tjejer till utbildningen.

Från fackligt arbete till yrkeslärare – Alla tre halkade in på ett bananskal

Tidigare var de tre fackligt aktiva elektriker. I dag är de lärare på el- och energiprogrammet på Ållebergsgymnasiet i Falköping. Vi har nog halkat in på lärarjobbet på ett bananskal alla tre, säger Henric Hagberg.

Ackord på Kvinnebyskolan: ”Längtar till nästa jobb att mäta”

– Ackordet är inget man ska vara rädd för. Marcus ”Glenn” Eriksson är 25 år och mäter sitt första ackordsjobb. -Det här är ett lagom långt jobb att starta med, 1400 timmar. Strax före midsommar började Marcus själv på jobbet vid Kvinnebyskolan i Linköping. En liten skola i utkanten av stan som blivit för liten och nu byggs en stor utbyggnad.

Fyra el-grabbar på väg in i arbetslivet

Hur är det att välja ett gymnasieprogram redan i högstadiet, ett program som i praktiken blir ett yrkesval? Men det är inte alltid som gymnasievalet stämmer senare i livet. För fyra år sedan mötte vi fyra elever på Lugnetgymnasiet i Falun för första gången. Att det blev Viktor, Anders André och Gustav var mest en slump.

Kvinnliga och homosexuella elektriker fryses ut – nu lyfts problemet i filmer

Elektrikerförbundet vill uppmärksamma att människor blir utfrysta på arbetsplatser, i samhället och föreningsliv. I några mycket korta filmer uppmärksammar konstnären Martin Lima de Faria problemen. Elektrikerna har varit med och finansierat filmerna. Det är få tjejer i elektrikeryrket. Av Elektrikerförbundets 25 000 medlemmar är det bara tre procent som är kvinnor.

Domstolen gick på Sandras linje – gav rätt mot försäkringskassan

I våras fick Sandra Rudeberg rätt mot försäkringskassan, som hade nekat henne sjukskrivning efter cancerbehandling. Hjälpen kom av den juristförsäkring som Elektrikerförbundets och Sekos medlemmar har tillgång till. Våren 2015 var tuff för Sandra Rudeberg. Efter en sjukdomsperiod för utbrändhet, fick hon besked om att hon hade bröstcancer.