2012-02-27

– Vi behöver ett avtal som sätter människans behov i centrum och inte vinsten.
Det säger Elektrikernas förhandlingschef Ronny Wenngren inför avtalsförhandlingarna.

Vad har varit er utgångspunkt när ni formulerat avtalskraven?
– Utgångspunkten har varit alla de avtalsmotioner våra medlemmar sänt in samt LO samordningen.

Hur ser du på arbetsgivarorganisationen EIO:s krav?
– Att dom för en gångs skull yrkar på löneökning är ju givetvis uppskattat, även om vi tycker att deras bud ligger i underkant. En del av deras krav är ju naturligtvis väldigt provocerande. Vi har diskuterat kraven i förhandlingsdelegationen, som är väldigt skeptisk till EIO:s yrkanden. Men vi har en skyldighet att diskutera deras krav och återkomma till delegationen med resultaten från diskussionen.

Ni kräver de 3,5 procent som finns formulerat i LO:s samordning. Det är mer pengar än vad industriavtalet gav. Är det realistiskt?
– Våra krav på pengar är helt i överensstämmelse med LO samordningen, detta får våra motparter respektera. Sedan är det förhandlingar. Resultatet av dessa visar sig senare.

Många på arbetsmarknaden talar om korta avtal för att sedan formulera avtal för framtiden inför nästa avtalsrörelse. Är det en rimlig utgångspunkt?
– Vi talar själva om väldigt kort avtal. Om det är sådan oro på arbetsmarknaden så kanske vi skall avvakta bättre tider och träffa ett bättre avtal.

Tonläget är högt. Är det en svårare avtalsrörelse än tidigare?
– Ja, många svåra frågor är uppe på bordet nu.

Hur ser du på att det finns beslut utanför avtalsparterna som kan påverka utgången?
– Jag tänker på Arbetsdomstolens dom i fråga om kontrollavgifter, och frågan om elbehörighet.
– Detta försvårar naturligtvis avtalsrörelsen och gör den osäkrare än på länge.

Kommunal och EIO har slutit avtal för anställda som jobbar inom offentlig service. Är du helt nöjd med de avtal de slutit?
– Nej jag är inte nöjd. Vi trodde att dom träffat ett företagsavtal för Bravida för ett specifikt sjukhus, men så visade det sig inte vara, vi tycker också att villkoren borde varit bättre.

Finns det en realistisk LO-samordning, när ett av de största förbunden går sin egen väg?
– Det är väldigt besvärligt när delar av industrin väljer en egen väg, ensam är inte stark. Det visade ju sig också i det avtal de lyckades träffa att det varit bättre att vi hållit ihop alla LO förbund. Det är enda sättet att uppnå att man någonsin skall kunna respektera den norm som industrin vill sätta för oss övriga. Den kommer aldrig att respekteras när dom inte deltar på samma villkor som övriga förbund.

Vad menar ni med ”modernt” avtal?
– Ett avtal som sätter människans behov i centrum och inte vinsten. Sedan är vi inte dummare än att vi förstår att företag drivs för att göra vinst, men vi har bara ett liv, och du får med all sannolikhet ingen repris därför skall det underlätta för människor att leva upp till sina drömmar om ett bra liv.

Per Eklund

 

Läs: Elektrikernas avtalsförslag

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Tema: Avtal 2012

Klart med serviceavtalet

På måndagskvällen nådde Svenska Elektrikerförbundet ett nytt avtal för medlemmarna som går på serviceavtalet.   Avtalet, som träffades Teknikgrossisternas Arbetsgivarförening, TGA, löper på 13 månader från och med 1 september i år och fram till och med utgången av september nästa år. Lönerna höjs med 2,8 procent och alla är garanteratd 350 kronor mer mer månad.

Parterna överens om nytt installationsavtal

Elektrikerförbundet och arbetsgivarorganisationen Eio blev på tisdagskvällen överens om ett ettårigt avtal på 2,6 procent. Vi är inte stolta över innehållet men det är en följd av förhållanden utanför förbundet, säger Ronny Wenngren, Elektrikernas förhandlingschef. Avtalet löper över ett år från 1 april. Löneökningarna blir på 2,6 procent.

”Övertidsreglerna var viktigast att lösa”

Vi drev på för att vara färdiga tidigt. Det är första gången på 2000-talet som vi är klara innan avtalet har gått ut. Det har varit en bra anda med konstruktiva förhandlingar. För oss blev det något bättre löneökningar än industrin, säger Ulf Carlsson, ansvarig för kraftverksavtalet inom Elektrikerförbundet.

”Förskjuten tid var viktigast”

Det var överenskommelsen om förskjuten tid som var den viktigaste frågan vi kunde lösa. Det säger Ulrika Egerlid Schotte, vd i Energiföretagens arbetsgivarförening Efa. Hon säger att arbetsgivarna försökt lösa frågan om förskjuten tid i tidigare förhandlingar men misslyckats. Nu är hon nöjd över att parterna kunnat nå en uppgörelse.

Nytt kraftverksavtal klart

Under fredagseftermiddagen blev det klart med ett nytt kraftverksavtal mellan Elektrikerna och arbetsgivarna Efa. Avtalet ger en löneökning med i genomsnitt 2,8 procent från 1 april. Alla garanteras 373 kronor per månad. Det här innebär reallöneökningar för alla. Helt i nivå med Byggnads avtal.

”Låt oss därför ägna oss åt våra egna förhandlingar”

  Jag har under den senaste veckan träffat flera hundra medlemmar och flera företagsledare. De är förundrade över utvecklingen av denna avtalsrörelse, säger Ronny Wenngren, förhandlingsansvarig i Elektrikerna.

Förtroendevalda på kurs i Skellefteå

  17 förtroendevalda på mindre företag i Kiruna, Gällivare, Luleå, Piteå, Skellefteå och Umeå, har under tre dagar genomgått utbildning i Installationsavtalet och arbetsrätt på Medlefors Folkhögskola i Skellefteå.

Så gick det förra avtalsrörelsen

För två år sedan var det nära konflikt, när Elektrikerna fick sina avtal. Totalt gav det avtalet 1,1 procent för 2010 och 2,54 procent under 2011. Dessutom förändringar i de sociala villkoren. Elektrikerna var ganska nöjda, arbetsgivarna kritiska. Avtalsrörelsen 2010 var en effekt av finanskrisen ett drygt år tidigare. Det hade varit ett svart år, med permitteringar och förluster.

”Bra avtal av Byggnads”

Jag tycker Byggnads har gjort ett bra avtal. Nu gäller det att få parterna stå för hur bra det är. Det innehåller så mycket. Det säger Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin, några dagar efter att parterna sagt ja till medlarbudet. Samtidigt som Elektrikerförbundets förhandlingar fortfarande är olösta, så skrev Byggnads på ett nytt avtal.

Sekoavtal klart för väg och järnväg

I början av mars gjorde Seko och Sveriges Byggindustrier upp om ett nytt avtal för 13 000 Sekomedlemmar som i första hand arbetar med väg och järnväg.   Avtalet löper på 13 månader och ger en löneökning på 2,8 procent. Det innebär 774 kronor i höjning av månadslönen. I avtalet har man också kommit överens om förändringar i anställningsformen.

Den arga elektrikern vill ha jämnare löner

Avtalet går snart ut och ett nytt ska till. Det hettar till. Det är väl ganska naturligt, avtalsförhandlingar är en kamp mellan arbete och kapital. Runt om i landet åker ombudsmän och förtroendevalda ut på alla de viktiga arbetsplatserna för att informera sig själva om stridsviljan bland medlemmarna, och också informera om Elektrikerförbundets krav och om vad arbetsgivarna vill.

Larmavtalet kan bli branschavtal

Det finns ett intresse både från arbetsgivare och fack av att få till stånd ett branschavtal för larm- och säkerhet. Detta sen Niscayah anslutit sig till Almega.   Sen 2001 har det funnits ett företagsavtal mellan Elektrikerna och Niscaya för deras anställda. Det avtalet har dessutom andra företag anslut sig till. Men det har inte funnits något branschavtal.

Nytt inslag i avtalsrörelsen

Filmen är till för att upplysa om vad som skulle hända om Eio och Svenskt Näringsliv fick igenom sina tankar om hur man formar avtalsdumpning. Det säger Pär Abrahamsson, hisselektriker och klubbordförande på Otis i Stockholm. Han är också producent för en lite annorlunda film om avtalsfrågorna. Nu ligger en trailer ute på Youtube.

Debatt Avtalsrörelsen 2012: Vi kräver minst 860 kronor mer

Mer solidaritet mellan de olika facken. Det menar representatenter från 6F-facken i Värmland, måste till i avtalsrörelsen. Debattinlägget är skrivet av Mikael Ericsson Fastighets, Kent Larsson Målarna, Stanley Nilsson Elektrikerna, Richard Nilsson Transport, Leif Haraldsson Byggnads, Per Lawén Elektrikerna och Anders Johansson SEKO. Vi går in i en ny avtalsrörelse.

”3,5 procent-krav bekymrar oss”

Det finns otidsenliga bestämmelser i dagens avtal. Det säger EIO:s förhandlingschef Åsa Kjellberg-Kahn inför avtalsförhandlingarna. Vad är utgångspunkten när ni formulerat avtalskraven? Vår målsättning är ett modernt kollektivavtal för en modern elteknik-bransch. Installationsavtalet stammar från 1900-talets början och yrkesutbildningsavtalet kom till 1945.