2012-02-14

Så är vi äntligen ute på nätet.
Efter idogt arbete är Tidningen Elektrikern tillgänglig även i din dator, eller smartphone om du så önskar.
Sajten kommer inte att vara en digital kopia av den papperstidning, som du får hem i postlådan. Visst återfinns mycket av materialet från tidningen, men de snabba nyheterna mellan tidningens pappersutgåvor hittar du först här.
Adressen?
Lägg gärna in det som bokmärke/favorit i din webbläsare. Eller varför inte göra Elektrikern till din startsida?
Här kan du också vara med och kommentera artiklar och reportage. Gör gärna det.
Kommenterar gör du med hjälp av ditt Facebook-konto. Har du inget är det enkelt att skapa ett.
Hör gärna av dig med ris, ros eller tips om sådant du vill läsa.
Eric Salomonsson,
webbredaktör
Telefon: 023-475 10 eller mobil: 070-851 19 00
Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter
Feature_723220.jpg

Skyddsombuden ska bygga nätverk

NYHETER Vi måste ta hand om våra skyddsombud, säger Jimmy Åström, arbetsmiljöansvarig på förbundskontoret.   Nu försöker man inom Elektrikerförbundet skapa bättre förutsättningar för skyddsombud att arbeta. En ny bok om säkerhetskultur och ambitioner att bygga nätverk för att ta tillvaka skyddsombudens kunskap. Att vara skyddsombud kan vara tufft.
Foto: Tomas Nyberg

Positiva till förändrad behörighet

De flesta viktiga remissinstanserna är till större delen positiva till förslaget till de nya reglementen för elsäkerhet och elbehörighet. Alla de viktiga instanserna har dock betydande ändringsförslag. I början av januari presenterade regeringens utredare Bo Diczfalusy ett förslag till ny lag om elbehörighet.
Feature_Skyddsnet.jpg

Skyddsnet släcks ner

6F:s speciella webbsida för skyddsfrågor, arbetsmiljö och försäkringsfrågor, skyddsnet.se, släcker nu ner.   Det är Seko som drivit sidan under flera år. För ett och halvt år sedan så kopplades de andra förbunden inom 6F in på sidan.
Foto: Tomas Nyberg

”En lärling måste få testa allt”

När man är man fullbetald ska man klara allt. Men då måste man få pröva allt. Anders Andersson, elektriker på Salléns i Uppsala, menar att det är viktigt att lärlingar måste få jobba självständigt med så stora områden som möjligt. När Camilla Persson var lärling hos Anders hade de ett idealiskt jobb för att lära sig.
elverktyg_nyast

Ny guide till säkra eljobb

Att eljobben är säkra, det är viktigt. Nu kommer en ny liten bok som ska göra att elektriker och el-arbetsgivare lättare kan se hur man kan jobba säkert. Det handlar om säkerhetskultur. Köp bra grejer, säger Rickard Lindberg på Eio.     För 12 år sedan kom ”Verktyg för elektriker” ut. Den skulle guida yrkesfolket i vilka verktyg som var bra och säkra.

Fortum åtalas för kranförares död

För ett år sedan omkom en 37-årig man från Orsa, som drogs ner i Höljesdammen i norra Värmland. Nu är förundersökningen klar Fortum riskerar miljonböter. Det var sedan bottenutskrovet i dammen öppnats, som det ett baksug och det blev så kraftigt att mobilkranen, som 37-åringen arbetade i, drogs ner i vattnet. Mannen försvann och har sen dess inte kunnat hittas.
aftonbladet_tv_eudodsolyckor

Tolv EU-byggjobbare har dött på svenska byggen

Statistiken är nedslående. Sedan EU utvigdades österut för elva år sedan, 2004, har tolv byggnadsarbetare från dessa medlemsländer dött på svenska byggarbetsplatser. Siffrorna kommenterades i ett tv-inslag på aftonbladet.se av Per-Håkan Waern, 1:e vice ordförande för Elektrikerförbundet.
Feature_720378.jpg

Elettan höll kurs på polska

Fackliga kurser på andra språk än svenska. Kan det vara något? I Stockholm har man prövat att ha en kurs arbetare från Polen, på polska . Vi kan inte sitta och vänta. Vi måste komma till dem som kommer hit. Vi måste öppna dörren. Vi borde ha fackliga kurser på många språk, säger Daniel Eriksson, förtroendevald i Elettan och polsktalande.

Elbranschen omsatte 69 miljarder

Under 2014 omsatte elinstallationsbranschen i Sverige 69 miljarder kronor. Det är en ökning med 2,5 procent sen året innan. Under 20 år har Eio och företaget Industrifakta följt utvecklingen för elinstallationsbranschen. Man gör också prognoser över framtiden. För de närmaste två åren tror man på en uppgång med två procent i år och fyra procent nästa år.
Feature_720315.jpg

– För mycket av ”Jag ska bara”

  Han tycker det är för mycket av ”Jag ska bara” på arbetsplatserna. Man skulle kunna minimera hälften av olyckorna, säger Ola Nilsson, huvudskyddsombud på Prenad i Helsingborg. Det är rutinerna i vardagen som Ola vill förändra. Han talar om konservatism och skygglappar. Det mesta av Olas fritid tillbringar han på fotbollsplanen eller i innebandyhallar.
R_Lillgrund_wind_farm_06.jpg

Nu ska det satsas på havets friska vindar

Östersjöns vindar ger ny energi till utbyggnaden av förnyelsebar el. Regeringen beslutade i december 2014 att Energimyndigheten ska snabbutreda olika alternativ för stöd till havsbaserad vindkraft. Sverige kan bli först i världen med att producera näst intill 100 procent förnyelsebar el, säger energiminister Ibrahim Baylan i en intervju med Elektrikern.
Foto: Leif Göbel

Elfolket drar till Göteborg

  Runt 30 000 personer tror man ska besöka årets Elfack i Göteborg. Under fyra dagar samlas stora delar av den svenska elbranschen på Svenska mässan. Under mässan anordnas seminarier inom tre områden, kraft, el och ljus. Många företag och organisationer inom elbranschen finns på plats med nyheter.

Elektrikernas A-kassa får kritik av myndighet

nyheterA-kassorna sitter på ett eget kapital på 2,5 miljarder kronor. En hög nivå konstaterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, i en ny rapport. Bäst rustad är Elektrikernas A-kassa. Samtidigt anser IAF att medlemsavgiften i Elektrikernas A-kassa är för hög och att den behöver sänkas.

Bara lärarna har lägre arbetslöshet

nyheterArbetslösheten bland elektriker fortsätter att vara låg. I mars var det 333 elektriker som var öppet arbetslösa. Det är 13 färre än under februari. I mars 2014 var arbetslösheten 558 personer. Av antalet medlemmar i Elektrikernas A-kassa är det nu 1,3 procent som är arbetslösa. Bara lärarna har en lägre arbetslöshet, nu på 0,7 procent.
Feature_734914.jpg

”Vi vill hålla avgiften på samma nivå en längre tid”

nyheter Vår strategi är att kunna hålla medlemsavgiften på samma nivå under en längre tid. Vi har redan i dag den lägsta avgiften på LO-området, säger Alexander Augst, föreståndare för Elektrikernas A-kassa.