2012-02-14

Så är vi äntligen ute på nätet.
Efter idogt arbete är Tidningen Elektrikern tillgänglig även i din dator, eller smartphone om du så önskar.
Sajten kommer inte att vara en digital kopia av den papperstidning, som du får hem i postlådan. Visst återfinns mycket av materialet från tidningen, men de snabba nyheterna mellan tidningens pappersutgåvor hittar du först här.
Adressen?
Lägg gärna in det som bokmärke/favorit i din webbläsare. Eller varför inte göra Elektrikern till din startsida?
Här kan du också vara med och kommentera artiklar och reportage. Gör gärna det.
Kommenterar gör du med hjälp av ditt Facebook-konto. Har du inget är det enkelt att skapa ett.
Hör gärna av dig med ris, ros eller tips om sådant du vill läsa.
Eric Salomonsson,
webbredaktör
Telefon: 023-475 10 eller mobil: 070-851 19 00
Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter
Unga fackligt aktiva från LO:s 14 förbund på Ungforum samlade på bild för att visa att de stödjer en strejk för bättre villkor i Idol. Foto: Linda Håkansson

Stort stöd för Idolernas villkor

Musikerförbundet har varslat om strejk för att få produktionsbolaget bakom Idol teckna kollektivavtal och ge de unga artisterna skäliga villkor. Målareförbundet och övriga 6F förbund övervägar sympatiåtgärder och LO:s Ungforum har uttryckt sina sympatier #backaidolerna.
Drygt 40 000 besökare räknar man ska komma till Svenska Mässan och Yrkes EM. Alla är välkomna att kolla. fritt inträde. Öppet: Torsdag och fredag  09 – 17 Lördag 3 december 09– 16

Yrkes-EM kröner Yrkesutbildningens år

Nu har tävlingarna startat på Svenska Mässan i Göteborg. WorldSkills Sweden är värdnation för EuroSkills (Yrkes-EM). Detta är första gången Sverige arrangerar en internationell yrkestävling. EuroSkills hålls jämna år. I Göteborg deltar närmare 500 yrkesverksamma från 28 EU-länder och sju andra.
Foto: Leif Göbel

Elektrikern Johan försvarar den blågula yrkesstoltheten på Yrkes EM i Göteborg

Johan Ledin, 23 år från Örnsköldsvik/Sidensjö ska göra upp med 15 andra elektriker (installation) från Europa om bästa elektriker i Yrkes-EM som startar upp i dag, onsdag, på Svenska Mässan i Göteborg. I dag håller deltagare och arrangörer på att förbereda sig och göra i ordning alla montrar och tävlingsboxar. Johan jobbar lugnt och avstressat.
Feature_Tomas_J_2.JPG

Ackordswebben klar att använda

I början av november släpptes äntligen den nya ackordswebben. – Det har varit många pucklar på vägen, säger Tomas Jansson, ansvarig på förbundskontoret för ackordsarbetet. Utvecklingen har gått fort i datavärlden. För elektriker har Accent varit det dataprogram man har haft tillgång till.
LO ung utsåg Claes Thim till årets fackliga hjälte. Foto: Eric Salomonsson

Claes är årets fackliga hjälte

Elektrikern Claes Thim utsågs vid LO:s ungdomsdagar till vinnare av priset Årets hjältedåd. När LO i Stockholms län hade sitt höstmöte utsågs han också som årets skyddsombud i länet. LO Ung delar varje år ut ett pris till den eller de som hjort någon betydande insats inom facket.
Feature_Urban_Pettersson_1.jpg

Urban Pettersson: ”Investering i framtiden”

Det var en nöjd och ganska stolt förhandlingschef som mötte medlemmar I Elektrikerförbundet på en avtalskonferens direkt efter att LO:s repskap tagit beslutet om en samordning i den kommande avtalsrörelsen. Det här är en investering för framtiden. Det är viktigare än kortsiktiga framgångar. Den här samordningen är viktig för att vi missade förra året.
Feature_Viktor_Nordin_1.JPG

Vad är den viktigaste frågan i avtalet förutom lönepåslag i procent och kronor?

Feature_Kraftkonferens_2.JPG

Avtalsrörelsen igång

Nu är avtalsrörelsen i gång. Inom Elektrikerförbundet har man haft första samlingar inför förhandlingarna, dels för Installationsavtalet och dels för Kraftavtalet. Från konferensen om Installationsavtalet kan du här se några enskilda deltagare hur de ser på frågor som är viktiga att ta upp i förhandlingarna med Eio.

LO kräver ordning och reda för medlemmarnas pengar

LO har begärt förhandling med Svenskt näringsliv om försäkringarna där LO kräver ordning och reda. För Elektrikerförbundets medlemmar kommer förhandlingar om försäkringar för den så kallade ”turbopensionen” och om asbest att bli speciellt viktiga.
Feature_Johan_Ledin-TN.jpg

Hallå där, elektrikern Johan Ledin som ska tävla i Yrkes-EM

Elektriker från Örnsköldsvik och Sidensjö, som ska tävla i Yrkes-EM i Göteborg 1-4 december. Är du peppad? – Jag är taggad. Det ska bli kul och köra igen. Hur går det med träningen? – Det har inte blivit så mycket. Det blir mest den allra sista perioden innan tävlingarna. Är det någon skillnad mot VM? – Ja, det är ett kunskapsprov på EM som inte fanns på VM.
Ungdomar inom elektrikerförbundet från hela landet möttes i Umeå. Foto: Casper Flory

Unga elektriker – vi är framtiden, men vi är nu!

I slutet av oktober gick ännu ett Unga elektrikerforum av stapeln, denna gång i Umeå. 17 deltagare från hela landet, alla under 30 år samlades för att lära sig mer om vad Elektrikerförbundet är och gör. Det blev diskussion om hur det kommer sig att fackförbunden bildades och vad har vi tillsammans lyckats med i de över 100 år som vi funnits.

Fackföreningsledare i Sydkorea frisläppt

Den fackföreningsledare i Sydkorea vi skrev om tidigare i höstas har nu frisläppts. Elektrikernas Niklas Enström mötte i somras den fängslade fackföreningsledaren Jeong Minho. Han hade fängslats för att han tillsammans med byggfacket hade krävt att få förhandla om vilka de anställde som kranförare vid ett bygge.
Feature_Vimmel_2.JPG

223 utställare på elmässan

Internet of Things och energieffektivisering, men också elsäkerhet och nya standarder. Det var fyra fokusområden som präglade årets Elmässa i Kista, Stockholm. Tvådagarsmässan var välbesökt med totalt 6 487 besökare som tog del av utbudet från 223 utställare.
Feature_NT_basta_belysningsnyhet.jpg

Besökarnas bästa på elmässan

Besökarnas Bästa elnyhet på mässan blev i år Gycom och deras Astrour Selekta 175 top 2. Bland omdömena plussades litenheten; Med bara en modulbredd minskar risken att få bygga om i centralen vid komplettering. En annan stor innovation är att ingen extern kabelansluten ljussensor behövs; Ljuset styrs i stället efter de geografiska parametrarna longitud och latitud.
Feature_Olov_Hockert_3.JPG

Elektrikerna mötte medlemmarna på mässa

– Vi vill nå medlemmar, som har frågor. Kanske vi får med någon ny medlem också, säger Mikael Gahnström. Mikael har rest upp från Linköping för att ta ansvar för ett pass i Elektrikernas monter vid Elmässan i Kista. Med sin trygga gotländska berättar han att han jobbar på Caverion i Linköping sen nyåret. Tidigare har det tidigare varit jobb på Gotland som elektriker.