2012-02-14

Så är vi äntligen ute på nätet.
Efter idogt arbete är Tidningen Elektrikern tillgänglig även i din dator, eller smartphone om du så önskar.
Sajten kommer inte att vara en digital kopia av den papperstidning, som du får hem i postlådan. Visst återfinns mycket av materialet från tidningen, men de snabba nyheterna mellan tidningens pappersutgåvor hittar du först här.
Adressen?
Lägg gärna in det som bokmärke/favorit i din webbläsare. Eller varför inte göra Elektrikern till din startsida?
Här kan du också vara med och kommentera artiklar och reportage. Gör gärna det.
Kommenterar gör du med hjälp av ditt Facebook-konto. Har du inget är det enkelt att skapa ett.
Hör gärna av dig med ris, ros eller tips om sådant du vill läsa.
Eric Salomonsson,
webbredaktör
Telefon: 023-475 10 eller mobil: 070-851 19 00
Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter

Urban tar över efter Ronny

När avtalsrörelsen tar fart i höst, så är det en ny förhandlingschef för Elektrikerna. Urban Pettersson tar över efter Ronny Wenngren. Förhoppningsvis betyder det inget alls, säger Urban Pettersson. Ronny Wenngren har varit Elektrikerförbundets förhandlingschef sen 2002. Han tog då över efter Staffan Holmertz. Nästa år går Wenngren i pension.
Feature_Jonas_Frolander.JPG

Får tuffa motståndare

Tufft motstånd från några duktiga deltagare från Korea, Japan, Singapore och Brasilien. Det väntar Jonas Frölander, som är Sveriges deltagare i klassen teleteknik vid Yrkes-VM. Det skulle riktigt kul om man kan slå någon av dom. Jonas Frölander är 20 år och kommer från Nyköping. Till vardags jobbar han på Caverion i Nyköping.
Feature_DSC07775.JPG

Bara OS och fotbolls-VM är större

Det är 29 tävlande från Sverige vid årets Yrkes-VM i Sao Paulo i Brasilien. Totalt är det omkring 1000 deltagare från hela världen. Man brukar beskriva Yrkes-VM som det tredje största tävlingsarrangemanget i världen, efter OS och Fotbolls-VM. Från en del länder satsar man också oerhört mycket. Det finns tävlande som har kunnat träna på heltid inför tävlingarna.
Feature_DSC07847.JPG

Johan Ledin: ”Jag ville bli snickare”

När Johan Ledin skulle söka till gymnasiet var det snickaryrket som var första alternativet. Men nu ska han tävla i VM i elinstallation i Brasilien. Vid förra årets Yrkes-SM i Umeå vann Johan Ledin tävlingen i elinstallation. Han hade kvalificerat sig dit genom att bli femma i ECY cup 2012. Nu väntar en tuff utmaning vid VM.
Feature_Mikael_Pettersson_2.JPG

Flera åtgärder diskuteras

Det här är allvarligt. Nånstans brister det med elsäkerheten. Det säger Mikael Pettersson, som jobbar med utbildningsfrågor på Elektrikernas förbundskontor. Han berättar att man diskuterat uppgifterna från Göteborgs både i ECY-yrkesnämnden och i ETG Sveriges styrelse. Alla tycker det är mycket allvarligt. Vi har inte fått några rapporter om något liknande tidigare.
Feature_Mikael_Sjostrom.jpg

Oroande fakta – många elever jobbar med spänning på praktiken

Nästan en tredjedel av eleverna får jobba med spänning på. Flera drabbas av strömgenomgång, men få uppsöker läkare. Det konstateras i en första enkät bland 175 elever på skolor i Göteborgsområdet. Det började med att en lärare berättade att en elev fått ström genom kroppen på sin praktik, berättar Mikael Sjöström.
Feature_DSC07986.JPG

Livaktiga diskussioner på CR-möte

Ett livaktigt möte, menade flera ledamöter, när centrala representantskapet, CR hade sitt vårmöte på Runö i början av juni. Det blev debatter i flera frågor som hade att röra med förtroendevaldas ersättningar och avgifter. Centrala representantskapets vårmöte är en form av årsmöte, där man tar beslut om förra årets ekonomi och liknande.
Feature_N_Mall_o_S_1.jpg

Peab tar nya skyddsbeslut efter krav från AMV

Efter att Arbetsmiljöverket övervägt ett föreläggande mor Peabs verksamhet på bygget Mall of Svandinavia i Solna har Peab beslutat om nya riktlinjer. – Särskilda ronder på utrymningsvägarna två gånger per dag. Eventuellt material som hindrar utrymning ska omedelbart tas bort av underentreprenör. OM det inte sker ska vit utfärdas.
Feature_Patrik_Jansson_1.jpg

Uppmärksammat misstag blev en tankeställare

Han klättrade 20 meter upp på scenbygget i Kiruna utan säkerhetssele och det uppmärksammades av TV4. Det har påverkat min syn på skyddsfrågor. Det blir en tankeställare efter en sån där incident, säger skyddsombudet Patrik Jansson.     Musikbranschen var Patriks värld under ett tiotal år.
Foto: Tomas Nyberg

Ellevio ny ägare till Fortums elnät

Nu är utförsäljningen av Fortums elnätverksamhet helt klar. Det konsortium som köpt, betalade 60,6 miljarder kronor. Den nya ägarna av den svenska elnätsverksamheten är ett konsortium som består av de svenska pensionsförvaltarna Första AP-Fonden, 12.

Löfven diskuterar schyssta villkor i Bryssel

nyheter Social arbetsmarknad diskuteras i Bryssel i dag, torsdag 25 juni. Initiativet kommer från Sverige, statsminister Stefan Löfven säger till Europaportalen att han vill driva frågorna om fri rörlighet och social dumpning i EU. Mötet äger rum några timmar innan sommarens EU-toppmöte i Bryssel där alla medlemsländer stats- och regeringschefer träffas.
R-LG-6-Anders-Johansson-skruvar-elskap-B_webb

Yrkesskicklig elektriker sedan 37 år – enda skillnaden är att Anders är döv

I idylliska Söderköping vid Göta Kanal träffar jag och ombudsmannen Pontus Boström, elektrikern Anders Johansson och hans arbetskamrater. De håller på med elinstallationerna i den nya stationen för Räddningstjänsten. Ett jobb på cirka 1 900 timmar.   Anders har varit elektriker i 37 år.

Olyckor med strömgenomgång minskar

nyheterFem personer avled på grund av el under 2014. Dock inga yrkespersoner. Fortfarande är det strömgenomgång som är den vanligaste orsaken, men samtidigt kan man nu se en trend där andelen olyckor med strömgenomgång minskar.

Elektriker värst drabbade av nya asbestdöden

NyheterAsbest totalförbjöds i Sverige för mer än 30 år sedan, år 1982. Ändå var det 2013 långt fler som fick dödlig asbestcancer än de som omkom på sina arbetsplatser på grund av en olycka. Elektriker hör till de yrkesgrupper som är värst utsatta.
Feature_Gruppbild_tjejer.jpg

Tjejerna fick en egen förmiddag

För första gången vid en Elfacket-mässa var det ett speciellt tjejseminarium. Det var Örjan Borgström som träffade arrangörerna och tipsade att det finns ett nätverk, Elqvinnorna, berättar Katarina Berg, som höll i tåtarna för tjejträffen.   Elqvinnorna är ett nätverk på Facebook för tjejer i elbranschen.