2012-02-14

Så är vi äntligen ute på nätet.
Efter idogt arbete är Tidningen Elektrikern tillgänglig även i din dator, eller smartphone om du så önskar.
Sajten kommer inte att vara en digital kopia av den papperstidning, som du får hem i postlådan. Visst återfinns mycket av materialet från tidningen, men de snabba nyheterna mellan tidningens pappersutgåvor hittar du först här.
Adressen?
Lägg gärna in det som bokmärke/favorit i din webbläsare. Eller varför inte göra Elektrikern till din startsida?
Här kan du också vara med och kommentera artiklar och reportage. Gör gärna det.
Kommenterar gör du med hjälp av ditt Facebook-konto. Har du inget är det enkelt att skapa ett.
Hör gärna av dig med ris, ros eller tips om sådant du vill läsa.
Eric Salomonsson,
webbredaktör
Telefon: 023-475 10 eller mobil: 070-851 19 00
Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter
Feature_I_Elqvinnor_Goteborg.jpg

Elqvinnor i Västsverige

Uddevalla/Göteborg Elektrikerförbundet har som mål att få in fler kvinnor i branschen. I varje verksamhetskrets ska det finnas en tjej som är lite mer ansvarig för den lokala verksamheten att försöka bygga ett nätverk mellan de kvinnor som finns i kretsen. Dessa ingår i en nationell grupp som knyter ihop de lokala nätverken och anordnar en kvinnokonferens en gång om året.
Feature_I_UVA-mote_Arvika.JPG

Medlemsmöten i Värmland och Dalsland

Värmland/Dalsland Under juni månad har vi i verksamhetskrets 16 besökt flera orter och träffat medlemmar från många olika företag som inte har egen klubb. Vi började i Kristinehamn den 3 juni, sen Sunne, Hagfors, Bengtsfors, Arvika, Årjäng och avslutade i Filipstad den 20 juni.
Feature_I_Ett_bra_samtal_2.JPG

Tack för ett bra samtal!

Öckerö Tack för ett bra samtal på AW Elteam på Öckerö. Det var en fredag och helgen var på gång när Lars kom in på mitt rum och sa: Du, på måndag har jag bokat upp oss för ett arbetsplatsbesök på Öckerö. Du vet på AW Elteam. Bra, blev min tanke. Då får vi chansen att prata lite med ett gäng vakna elektriker om yrket, facket och vardagen. Det kan bli bra.
Feature_I_Eltvaan_cup_DSCN1833.JPG

Rams El vann El-tvåan cup

Göteborg Rams El vann en jämn final mot Bravida Halmstad när lagen gjorde upp om vilket lag som är bäst i Västsverige. Avgörandet kom efter straffar. Verksamhetskrets 2 (VK 2) med verksamhetsledare Lars Tin-Tin Pettersson i spetsen hade bjudit in samtliga elföretag inom VK 2 och VK 10 till El-Tvåan Cup.
Feature_Johan_Ledin_-_TN.jpg

Johan Ledin åker till Yrkes-EM

De första dagarna i december är det Yrkes-EM på Svenska Mässan i Göteborg. De svenska deltagarna är klar. Som elektriker åker Johan Ledin från Sidensjö. Johan Ledin vann Yrkes-SM i Umeå för två år sedan. Han deltog senare i Yrkes-VM i Brasilien. Nu får han alltså förtroendet att tävla i EM också.

Inför yrkesprov efter tre år i yrket

DebattFör blivande elektriker är det många lönesteg till att bli fullbetald. Som förstaårs-elektriker så behöver man ha stöd från kollegorna. På grund av byggstress, stress från arbetsgivaren och stress för tidsram så får man för lite hjälp. Under första året efter att lärlingstiden är avklarad så känner många av oss yngre att man har fått mycket ansvar väldigt snabbt.

Låt mer arbetsuppgifter ingå i ackordet

DebattUtöka fördelningstidens innehåll i ackordspriserna, så att mer moment inkluderas i ackordet. Det kan exempelvis röra sig om medverkan på planeringsmöten eller arbetsledande funktioner som utförs av ledande montören. Värdet av en ackordstimme, bör öka till tidlönens genomsnitt per timme, i utbyte kan man acceptera en mer omfattande fördelning som inkluderar dagens moment och process.
Feature_Faksimil_OS_i_Paris.jpg

Elektrikern som blev Sveriges förste OS-medaljör

På lördag genomförs maratonloppet vid OS i Rio. En gren som inte har varit någon höjdargren för svenska löpare. Men vid OS i Paris 1900 blev faktiskt en svensk trea i maratonloppet, och han var elektriker. Han hette Ernst Fast och var då 19 år. Det var journalisten Curt Isaksson som i mitten av 1990-talet uppmärksammar denne unge man i Elektrikern.
Foto: Tomas Nyberg

36 år sen Henrik svävade mellan liv och död

– Det bara smällde. Jag såg en grön aura. Det enda som var kvar på kroppen var en strumpa och kalsingarna. Det luktade bränt kött. Henrik Söderstad var 23 år när han drabbades av en olycka i ett ställverk på Kvarnsvedens Pappersbruk. I dag är han fortfarande elektriker. På kroppen har han minnena från olyckan. – Jag går inte gärna i solen, konstaterar Henrik.

Caverions Sverigechef får sparken

Det har gått dåligt ekonomiskt för Caverion Sverige sista tiden. Nu får vd Thomas Lundin sparken för det dåliga resultatet. Han fick gå med omedelbar verkan. Thomas Lundin har varit Sverigechef och vice vd för koncernen sen november 2014. Men bara efter drygt ett och ett halvt år får han gå.
Feature_I_Pride_Daniel_Casper_glasogon.JPG

Elektriker på Pride-festivalen

Insänt / StockholmVid årets Pridefestival fanns Elektrikerna med i tåget och vid sidan om. Regnet öste ner, men det var en glad anda. 2016 års Pridefestival arrangerades 25-31 juli i ett somrigt Stockholm.

”Ett klart framsteg”

nyheter Det är ett steg åt rätt håll, men inte så långt som vi vill. Det är viktigt att vi fortsätter ligga på kommunerna, säger Elektrikernas ordförande Jonas Wallin.     Elektrikerna har tillsammans med andra fack varit initiativtagare till Vita jobb i kommunerna. Wallin tror att man nu måste ligga på mer och försöka få kommuner att ställa schyssta krav.
Feature_Kurt_Junesjo-Pressbild.JPG

Regeringen vill ha ny lag om offentlig upphandling

nyheterVid nyår kan det finnas en ny lag om offentlig upphandling om regeringen får riksdagens majoritet med sig. Men det gäller för facken att jobba med frågan om det ska bli någon förbättring, menar bland annat arbetsrättsexperten Kurt Junesjö.   Fram till 1994 fanns det ett regelverk om sociala villkor vid offentlig upphandling. Det krävdes kollektivavtal.
W LG L-kop 1 c Kraneldorado Vallastaden

Glödhet byggkonjunktur i landets femte största stad

I Linköping med 153 000 invånare finns 245 elektriker som har fullt upp. Liksom deras kollegor i städerna runt om i Östergötland. Här byggs som aldrig för. Fram till 2018 ska det byggas 1 000 nya bostäder varje år. Ute i Vallastaden byggs en helt ny stadsdel där 3 000 kommer att bo. Nytänkande i arkitektur och hållbara miljölösningar.

Jaguaren Juma dödades för OS-jippo

os i brasilienI staden Manaus i brasilianska Amazonas sköts den sällsynta jaguaren Juma till döds efter att ha slitit sig loss under ett OS-jippo under den flera hundra städer långa resa som OS-facklan vandrat. Efter att fyra ampuller med lugnande medel inte lyckats stoppa vilddjuret drog en närvarande soldat sin pistol och sköt Juma till döds.