När mannen hittades låg han i transformatorkiosken och hade förmodligen på något sätt kommit i kontakt med spänningsförande delar, då han skulle sätta klämman på jordpunkten för att kunna ringa ut kabel vid en anvisning.

Mannen som kom från Årjäng, förberedde ett schaktningsarbete vid Fortums elstation i Näved i Koppom och skulle fästa en klämma över en kabel i elskåpet.

Det hela är mycket tragiskt och olyckan visar vilket farligt yrke som vi har och vilka konsekvenser det kan bli.

Sonny Eriksson, facklig förtroendeman på Relacom

Vid 12-tiden på onsdagen mellan jul och nyår upptäcktes han livlös vid transformatorn. Man tror att han omkommit omedelbart efter att ha fått mellan 10 000 och 60 000 volt genom kroppen.

– Myndigheterna har påbörjat undersökningen. Det är polisen lokalt, Arbetsmiljöverket och Elsäkerhetsverket som samarbetar i den undersökningen. Vi bistår i undersökningen. Jag vet inte i dag när det blir klart, men så fort det kommer något, så får vi anpassa oss till det de kommer fram till, säger Lotta Lindgren, kommunikationschef hos företaget Relacom, där den omkomne mannen var anställd.

Relacom har nu stoppat den typ av underhållsarbete som den drabbade teknikern utförde, tills utredningen sagt sitt.

– Vi är mycket angelägna om att högsta säkerhet ska råda i branschen, säger Lotta Lindgren.

– Det hela är mycket tragiskt och olyckan visar vilket farligt yrke som vi har och vilka konsekvenser det kan bli, säger Sonny Eriksson facklig förtroendeman på Relacom.

Han säger också att montören var mycket erfaren och kunnig och säkert utfört den här typen av arbetsmoment över tusen gånger.

Många är det nu som söker svar på hur det kunde hända och det hoppas vi nu att de utredningar som nu är igång kan visa.

Per Lawén, ombudsman för elektrikerna i Värmland

– Arbetskamraternas tankar går nu till den omkomnes familj och vänner.

Per Lawén, ombudsman för elektrikerna i Värmland, säger att det bland kraftverkarna i Värmland känns tomt, framförallt bland de som kände den omkomne.

– Många är det nu som söker svar på hur det kunde hända och det hoppas vi nu att de utredningar som nu är igång kan visa, säger Per Lawén.

Utredarna kommer nu att titta på konstruktionen av transformatorkiosken, som innehåller en 20kV högspänningsanläggning och det kabelsökarinstrument som användes i det aktuella arbetet. Arbetsrutiner och organisation kommer också att granskas.

Elsäkerhetsverket, Arbetsmiljöverket och Polisen är inkopplade för att klargöra omständigheterna kring olyckan.

Vid pressläggningen av tidningen var utredningen av olyckan fortfarande inte klar.