ARTPIC856624251.jpg
2012-02-13

En elektriker i 60-årsåldern omkom vid arbete i ett elskåp i Koppom under mellandagarna.

Fortfarande är det oklart om orsaken till olyckan.

När mannen hittades låg han i transformatorkiosken och hade förmodligen på något sätt kommit i kontakt med spänningsförande delar, då han skulle sätta klämman på jordpunkten för att kunna ringa ut kabel vid en anvisning.

Mannen som kom från Årjäng, förberedde ett schaktningsarbete vid Fortums elstation i Näved i Koppom och skulle fästa en klämma över en kabel i elskåpet.

Vid 12-tiden på onsdagen mellan jul och nyår upptäcktes han livlös vid transformatorn. Man tror att han omkommit omedelbart efter att ha fått mellan 10 000 och 60 000 volt genom kroppen.

Myndigheterna har påbörjat undersökningen. Det är polisen lokalt, Arbetsmiljöverket och Elsäkerhetsverket som samarbetar i den undersökningen. Vi bistår i undersökningen. Jag vet inte i dag när det blir klart, men så fort det kommer något, så får vi anpassa oss till det de kommer fram till, säger Lotta Lindgren, kommunikationschef hos företaget Relacom, där den omkomne mannen var anställd.

Relacom har nu stoppat den typ av underhållsarbete som den drabbade teknikern utförde, tills utredningen sagt sitt.

Vi är mycket angelägna om att högsta säkerhet ska råda i branschen, säger Lotta Lindgren.

Det hela är mycket tragiskt och olyckan visar vilket farligt yrke som vi har och vilka konsekvenser det kan bli, säger Sonny Eriksson facklig förtroendeman på Relacom.

Han säger också att montören var mycket erfaren och kunnig och säkert utfört den här typen av arbetsmoment över tusen gånger.

Arbetskamraternas tankar går nu till den omkomnes familj och vänner.

Per Lawén ombudsman för elektrikerna i Värmland säger att det bland kraftverkarna i Värmland känns tomt, framförallt bland de som kände den omkomne.

Många är det nu som söker svar på hur det kunde hända och det hoppas vi nu att de utredningar som nu är igång kan visa, säger Per Lawén.

Utredarna kommer nu att titta på konstruktionen av transformatorkiosken, som innehåller en 20kV högspänningsanläggning och det kabelsökarinstrument som användes i det aktuella arbetet. Arbetsrutiner och organisation kommer också att granskas.

Elsäkerhetsverket, Arbetsmiljöverket och Polisen är inkopplade för att klargöra omständigheterna kring olyckan. Vid pressläggningen av tidningen var utredningen av olyckan fortfarande inte klar.

Det hela är mycket tragiskt och olyckan visar vilket farligt yrke som vi har och vilka konsekvenser det kan bli

Per Eklund
elektriker@daladem.se

LÄS OCKSÅ:
Han jobbade efter instruktionerna
Elsäkerhetsverket lägger ansvaret på den förolyckade

Utredningen om olyckan dröjer

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter

Färre dog på jobbet

NyheterFärre personer omkom i arbetsplatsolyckor i Sverige under årets första sex månader jämfört med motsvarande tid 2014. Det visar statistik från Arbetsmiljöverket.     Enligt siffrorna minskade antalet dödsfall under första halvåret i fjol jämfört med i år med sex stycken och stannar för 2015 därför på 18 omkomna.

Nu har vi semester

Uppdateringen ligger nere. Vi återkommer i början av augusti.

Fler mår dåligt på jobbet

Arbetssjukdomarna fortsätter att öka, i första hand orsakade av psykosociala problem. Dödsolyckorna har också ökat något. Samtidigt minskar antalet arbetsolyckor. Det visar Arbetsmiljöverkets genomgång av anmälda arbetsskador under 2014. För första gången är sociala och organisatoriska faktorer den vanligaste orsaken till kvinnors arbetssjukdomar.
Feature_ELE-Viktor.jpg

Känner att de valde rätt

För snart två år sedan träffade vi fyra killar som precis börjat på Elprogrammet vid Lugnetskolan i Falun. Det var då fyra killar som väl hade en idé om vad de ville bli, men ganska liten kunskap om vad som väntade på gymnasiet. För ett år sedan hade de varit på sina första arbetsplatsbesök och kunnat känna på yrket.
Feature_R_JEJ_Snabbcentral.JPG

Dominanterna från Småland

Brinellgymnasiet i Nässjö har blivit outstanding när det gäller resultat i ECY-cup de sista tre åren. Bästa klass i tre inriktningar och hela 13 elever bland de 40 bästa resultaten i landet blev årets skörd. Man undrar ju vad hemligheten är? Målet är att aldrig lära ut något i teorin som vi inte kan visa praktiskt, säger Daniel Carnegård, lärare el- och energiprogrammet.

Urban tar över efter Ronny

När avtalsrörelsen tar fart i höst, så är det en ny förhandlingschef för Elektrikerna. Urban Pettersson tar över efter Ronny Wenngren. Förhoppningsvis betyder det inget alls, säger Urban Pettersson. Ronny Wenngren har varit Elektrikerförbundets förhandlingschef sen 2002. Han tog då över efter Staffan Holmertz. Nästa år går Wenngren i pension.
Feature_Jonas_Frolander.JPG

Får tuffa motståndare

Tufft motstånd från några duktiga deltagare från Korea, Japan, Singapore och Brasilien. Det väntar Jonas Frölander, som är Sveriges deltagare i klassen teleteknik vid Yrkes-VM. Det skulle riktigt kul om man kan slå någon av dom. Jonas Frölander är 20 år och kommer från Nyköping. Till vardags jobbar han på Caverion i Nyköping.
Feature_DSC07775.JPG

Bara OS och fotbolls-VM är större

Det är 29 tävlande från Sverige vid årets Yrkes-VM i Sao Paulo i Brasilien. Totalt är det omkring 1000 deltagare från hela världen. Man brukar beskriva Yrkes-VM som det tredje största tävlingsarrangemanget i världen, efter OS och Fotbolls-VM. Från en del länder satsar man också oerhört mycket. Det finns tävlande som har kunnat träna på heltid inför tävlingarna.
Feature_DSC07847.JPG

Johan Ledin: ”Jag ville bli snickare”

När Johan Ledin skulle söka till gymnasiet var det snickaryrket som var första alternativet. Men nu ska han tävla i VM i elinstallation i Brasilien. Vid förra årets Yrkes-SM i Umeå vann Johan Ledin tävlingen i elinstallation. Han hade kvalificerat sig dit genom att bli femma i ECY cup 2012. Nu väntar en tuff utmaning vid VM.
Feature_Mikael_Pettersson_2.JPG

Flera åtgärder diskuteras

Det här är allvarligt. Nånstans brister det med elsäkerheten. Det säger Mikael Pettersson, som jobbar med utbildningsfrågor på Elektrikernas förbundskontor. Han berättar att man diskuterat uppgifterna från Göteborgs både i ECY-yrkesnämnden och i ETG Sveriges styrelse. Alla tycker det är mycket allvarligt. Vi har inte fått några rapporter om något liknande tidigare.
Feature_Mikael_Sjostrom.jpg

Oroande fakta – många elever jobbar med spänning på praktiken

Nästan en tredjedel av eleverna får jobba med spänning på. Flera drabbas av strömgenomgång, men få uppsöker läkare. Det konstateras i en första enkät bland 175 elever på skolor i Göteborgsområdet. Det började med att en lärare berättade att en elev fått ström genom kroppen på sin praktik, berättar Mikael Sjöström.
Feature_DSC07986.JPG

Livaktiga diskussioner på CR-möte

Ett livaktigt möte, menade flera ledamöter, när centrala representantskapet, CR hade sitt vårmöte på Runö i början av juni. Det blev debatter i flera frågor som hade att röra med förtroendevaldas ersättningar och avgifter. Centrala representantskapets vårmöte är en form av årsmöte, där man tar beslut om förra årets ekonomi och liknande.
Feature_N_Mall_o_S_1.jpg

Peab tar nya skyddsbeslut efter krav från AMV

Efter att Arbetsmiljöverket övervägt ett föreläggande mor Peabs verksamhet på bygget Mall of Svandinavia i Solna har Peab beslutat om nya riktlinjer. – Särskilda ronder på utrymningsvägarna två gånger per dag. Eventuellt material som hindrar utrymning ska omedelbart tas bort av underentreprenör. OM det inte sker ska vit utfärdas.
Feature_Patrik_Jansson_1.jpg

Uppmärksammat misstag blev en tankeställare

Han klättrade 20 meter upp på scenbygget i Kiruna utan säkerhetssele och det uppmärksammades av TV4. Det har påverkat min syn på skyddsfrågor. Det blir en tankeställare efter en sån där incident, säger skyddsombudet Patrik Jansson.     Musikbranschen var Patriks värld under ett tiotal år.
Foto: Tomas Nyberg

Ellevio ny ägare till Fortums elnät

Nu är utförsäljningen av Fortums elnätverksamhet helt klar. Det konsortium som köpt, betalade 60,6 miljarder kronor. Den nya ägarna av den svenska elnätsverksamheten är ett konsortium som består av de svenska pensionsförvaltarna Första AP-Fonden, 12.