2012-02-27

Bravida bjuds ut till försäljning uppger Dagerns Industri.

Ägaren Triton vill tydligen sälja Bravida, och enligt DI spekuleras det om ett pris på sex miljarder kronor. Deutsche bank och Handelsbanken har tydligen anlitats som rådgivare.

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Tina Norling

Elektriker utsattes för farliga blygifter

Nyheter
  Skanska installation bröt mot lagen när de lät anställda att arbeta med blyskivor utan vare sig en läkarundersökning innan arbetet, eller några speciella arbetsinstruktioner. Det menar man från Elektrikerförbundet. – Man visste från byggledningens sida att arbetet var farligt.

Läraren Peter Mårtensson, sittande, och kontrollanten Patrik Söderqvist, stående, guidar en av eleverna när provet ska starta. Foto: Per Eklund

Tre av fem klarade Elsäkerhetsprovet

NYHETER
På ETG-skolorna är Elsäkerhetsprovet än viktigare, menar Patrik Söderqvist, kontrollant från Henningssons el. Läraren Peter Mårtensson menar att det viktigaste är att eleverna kan hantera kunskapen i praktiken. Och i skolan ska man ha kul… Läraren Peter Mårtensson, sittande, och kontrollanten Patrik Söderqvist, stående, guidar en av eleverna när provet ska starta.

Ny avgift när du söker behörighet

Elsäkerhetsverket förändrar avgifterna när man söker behörighet som installatör. Alla som söker måste nu betala, men kostnaden blir lägre. Tidigare har Elsäkerhetsverket tagit ut en avgift på 2000 kronor för de som fått behörighetsansökan godkänd. De som inte fått ansäkan beviljad har inte behövt betala något alls.

6 av 10 företag följde inte asbestkrav

Många arbetsgivare följer inte de krav som gäller vid asbestrivning. Vid Arbetsmiljöverkets årliga inspektion visar det sig att sex av tio företag inte följer kraven. Arbetsmiljöverket inspekterade under fjolåret 134 arbetsgivare hur de sköter sig med asbestreglerna. Hela 78 av dem fick ett eller flera krav. På sju platser lades också ett omedelbart förbud mot att fortsätta arbetet.

En fond löste konflikten

Det blev ingen byggstrejk. Lösningen som båda parter kunde acceptera var en fond dit byggarbetsgivarna betalar in en summa. Därmed fick Byggnads sitt huvudentreprenörsansvar och arbetsgivarna fick igenom sin syn att huvudentreprenören inte ska betala löner hos underentreprenörer. Parterna stod långt ifrån varandra när Byggnads varslade om strejken.

Fick 20 000 volt genom kroppen

En elektriker som arbetade i en skylift i Stortorp utanför Örebro fick 20  000 volt genom kroppen. Mannen blev hängande i skyliften, men andades vid transporten till Universitetssjukhuset i Örebro, enligt Örebropolisen. Det var vid halv åtta på torsdagsmorgonen, som den 20-årige elektrikern arbetade i en skylift. Mannen arbetade med ett återställningsarbete efter ett linbyte.

Zensehome korades till Bästa Elnyhet på mässan i Malmö. Systemet med intelligenta apparater som ”pratar” via 230- nätet tar nu steget över sundet berättar Poul M. Nielsen, försäljningschef på det danska företaget. FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON

Zensehome blev ”Bästa elnyhet”

NY TEKNIK
Zensehome korades till Bästa Elnyhet på mässan i Malmö. Systemet med intelligenta apparater som ”pratar” via 230- nätet tar nu steget över sundet berättar Poul M. Nielsen, försäljningschef på det danska företaget. FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON   Zensehome med sina intelligenta apparater blev ”Bästa elnyhet” på mässan. – Skitkul, helt enkelt, konstaterar Poul M.

SONY DSC

Michael hittade rätt på mässan

NY TEKNIK
FXQ Easy heter den här markkabeln från Nexan som numer ingår i familjen ”lättskalat”. Det vita innerhöljet är styvt och knäcks av, rillorna/räfflorna minskar sedan friktionen så att långa längder ska kunna skalas utan problem. Denna omantlade 1kV:s kabel finns från 1,5 till 16 kvadrats ledare och förläggs i mark utan rör.

Medlare utsedda i byggkonflikten

Under onsdagen varslade Byggnads om strejk på ett 40-tal arbetsplatser.Den första stridsåtgärden träder i kraft den 1 april om parterna inte kommit överens. Under torsdagen utsågs medlare. – Vi har suttit i över ett år med vår motpart för att vi trott på en gemensam lösning. Det enda vi fått är ett nej, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Bo Diczfalusy som är regeringens utredare om elbehörighet i framtiden, satt i onsdags i skolbänken hos Elketrikerna när de startade diskussionen om hur förbundet ska se på elbehörighet och certifiering i framtiden. Foto: Per Eklund

Elutredaren i skolbänken hos Elektrikerna

  – Jag är i ett lärstadium och försöker förstå vad alla tycker. Elektrikerna är den största och viktigaste gruppen.

Jörgen Lööv serverar mig soppa i Risberg. Foto: Privat

Rekord till Smågan

trångt och folkligt. Team Vreta testar skidor i Risberg.   Humlan borde inte kunna flyga menar en del… I så fall borde en som växt upp i Karlskrona inte kunna åka skidor. Men både jag och Humlan är likgiltiga. Egentligen borde jag inte stått i starten på Vasaloppet.

”Skyddsombud måste in i ett tidigt skede”

NYHETER
Skyddsombuden måste få möjlighet att vara med i ett tidigt skede när hantverksbilar ska beställas.